Wat is Synthesizer muziek / Elektronische muziek?

Elektronische muziek is een verzamelterm voor muziek die gemaakt is met elektronische muziekinstrumenten. Elektronische muziek is dus geen muziekstijl.

Hoewel de scheidslijn heel helder lijkt van wat elektronische muziek is, is die dat soms niet.

  • Elektronisch versterkte muziek wordt ook wel eens omschreven als elektronische muziek.
  • Muziek gemaakt in een studio waarbij studio-effecten worden toegevoegd wordt ook omschreven als elektronische muziek, terwijl er voor die effecten geen elektronisch muziekinstrument gebruikt hoeft te worden.
  • Ook muziek gemaakt met behulp van een computer wordt wel geschaard onder electronische muziek.

Ondanks dat elektronische muziek niet als muziekstijl gezien kan worden doordat de electronica in vele muziekstijlen gebruikt werd en wordt, kun je wel een muziekgenre ontdekken dat zowel een eigen muziekstijl is dat met recht de stempel elektrische muziek krijgt; synthesizer muziek. Want, hoewel een synthesizer bestaande muziekinstrumenten kan nabootsen (bijv. elektrisch gitaar, elektrisch orgel) kan het ook eigen muziekklanken voortbrengen, waardoor het als aparte muziekinstrumenten gezien kan worden en waardoor een synthesizer ook als zodanig gebruikt kan worden.

Geschiedenis synthesizer

Met een synthesizer kun je je eigen klanken en geluiden creeëren. Dat kan door middel van het apparaat zelf, maar het kan ook door bestaande geluiden op te nemen en te veranderen. De synthesizer is ook in staat om de geluiden van bestaande akoestische instrumenten te spelen. Dit maakte dat de synthesizer een enorme verandering in de muziek teweeg heeft gebracht.

Legendarisch optreden van Stevie Wonder in the Bill Cosby show. Enerzijds een prachtige demonstratie van wat een synthesizer allemaal kan, anderzijds een enorme inspiratiebron voor (beginnende) muzikanten van die tijd met name voor de hiphop

Hoewel de synthesizer al in de 19-de eeuw was uitgevonden, kwam de doorbraak van de syntheziser door de introductie van de Moog. De eerste synthesizers waren als de eerste computer, ze namen enorm veel ruimte in beslag (denk aan complete kamers) en waren onbetaalbaar. De synthesizers waren modulaire van opbouw waardoor je meer oscillatoren kon toevoegen. Dat is belangrijk omdat je theoretisch één klank uit een synthesizer per keer kon krijgen.
Doordat eletronische componenten steeds kleiner werden en steeds makkelijker en goedkoper in grote hoeveelheden gebouwd konden worden, was de mini Moog de eerste echt commerciele syntheziser, die zowel betaalbaar als draagbaar was.
Het instrument had een aantal modules vast geïntegreerd en was hanteerbaar. De Minimoog beschikte over drie oscillatoren die meerdere golfvormen konden weergeven en een ruisgenerator. De minimoog beschikte over stevige bastonen wat de muzikanten zeer aansprak. zijn zeer krachtig.
De komst van de Musical Instrument Digital Interface (MIDI) in 1983 betekende een nieuwe impuls voor de synthesizer. MIDI is zowel een digitaal systeem als een protocol waarmee elektronische (muziek)instrumenten in realtime muzikale informatie kunnen uitwisselen. Synthsesizers, aanverwante modules en computers konden nu gekoppeld worden onafhankelijk van de fabrikant van die apparatuur.

Invloed synthesizer

Doordat de synthesizer zo’n veelzijdig instrument was werd het in de jaren 80 gebruikt voor een hele eigen muziekstijl waarbij duidelijk te horen was dat het met een syntesizer gemaakt was. Heel bekend werden de optredens van Jean Michel Jarre eind jaren 70 begin jaren 80 met lasershows, die wereldwijd werden uitgezonden.
Bijna alle muziekgenres hebben te maken gekregen met de synthesizer. Verscheidene muziekstijlen danken hun bestaan aan de synthesizer, bijv. trance, dance, synthpop, techno, house.

Te jong om er live bij te zijn, maar oud genoeg om het destijds op de tv te zien. Het was iets nieuws, het was spectaculair. Dus heb ik de volledige video van zijn optreden in Parijs (La defense) erop gezet