Wat is rhythm ‘n’ blues en / of R & B (urbanpop)

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: R & B en rhythm ‘n’ blues zijn niet één en dezelfde muziekgenre.

  • Rhytm n’ blues heeft elementen van jazz, gospel en blues en stamt uit de jaren 40 van de twintigste eeuw. Het is de bakermat geweest voor de Rock & Roll en Soul.
  • R & B daarentegen is veel jonger. Het is ontstaan in de late jaren 80 van de twintigste eeuw en heeft elementen van hiphop, soul en funk in zich. R & B wordt ook wel eens urbanpop genoemd. Hoewel R & B geen Rhytm and Blues is, is de afkorting R & B wel afkomstig van Rhytm and Blues. Ik hoop het één en ander dan ook wat duidelijker te maken in onderstaande artikel.

Geschiedenis Rhytm and blues.

Rhytm and blues is een opvolger van de Blues. De blues werd naar de steden gebracht tijdens de Grote depressie, daar werd de muziek rauwer. Aan de andere kant was er ook de wens om er op te dansen in de cafe’s, zodat de muziek ook wat dansbaarder werd. Dat is eigenlijk de overgang van Blues naar Rhythm and Blues, wat de term ook al suggereert.
De term rhytm and blues is bedacht door Jerry Wexler in 1949. Het was een veel vriendelijkere benaming voor deze muziek dan de (raciale) termen waar tot dan toe deze muziek mee werd aangeduid; race music, race records, sepia music en Harlem hits parade.

Invloeden Ryhtm and blues

De eerste nog rauwe Rhytm and blues evolueert twee kanten uit.

  • Het rauwere gedeelte evolueert op een gegeven moment tot Rock and Roll.
  • Rhythm & blues ondergaat echter ook invloeden van onder meer gospel en doowop(a cappella). Deze stroming evolueert tot soul.

Muziekinstrumenten Rhytm and blues

De instrumenten bij uitstek voor dit genre zijn de trompet, de saxofoon en de elektrische gitaar. In mindere mate komen ook de mondharmonica, de basgitaar, elektrische piano of orgel (vooral bij Rhytm and blues uit de streek rondom New Orleans) en drums langs.

Geschiedenis R & B

Eind jaren 70 begint het einde van de disco. Het is dan de start van een nieuwe soort muziek. Letterlijk en figuurlijk, want de synthesizers en drumcomputer worden dan echt omarmt. Die instrumenten leiden tot nieuwe soorten muziek waaronder de R &B.

Bij R & B worden deze instrumenten ingezet om vooral de Afro Amerikaanse muziek te verrijken. De teksten van de R & B plaatjes hebben ook inhoud. Het gaat ergens over. Bekende post-discomuzikanten die tot de vroege R & B (kunnen) worden gerekend zijn Michael Jackson en Prince. Begon het bij de Afro Amerikanen, zo bleef het niet lang. Zo was Michael Jackson bijvoorbeeld de eerste zwarte artiest die ook op MTV gedraaid werd. Iets dat heden ten dage slecht voor te stellen is.

Er is een kruisbestuiving tussen R & B en funk, soul en hiphop. Daardoor kan men onder andere rap en dancebeats terugvinden in de R & B muziek.
Wat ook opvallend is aan de zangstijl bij R & B is het gebruik van meerdere noten op één lettergreep. Dit wordt ook wel een notentros genoemd of met een moeilijkere term melisme. Dit lijkt de invloed te zijn vanuit de kerkelijke zanghoek namelijk Gregoriaans, in Oud-Byzantijnse kerkmuziek.
In de jaren 90 kwam de ontwikkeling een stroomversnelling. Echter is het een minder duidelijke ontwikkeling dan bij de voorgangers doordat hier meer sprake is van individualistischere ontwikkelingen. Er lijkt niet echt sprake te zijn van een duidelijke ontwikkeling van de muziekstijl R & B als zodanig, alswel een ontwikkeling van de afzonderlijke artiesten / bands.

Muziekinstrumenten R & B

Zoals je kon lezen zijn prominente instrumenten de keyboard en de drumcomputer. Dit wordt vaak verder ondersteund door gitaren en blaasinstrumenten.