Wat is bachata / amargue?

De Bachata is een “Latin” muziekstijl. Het is een vierkwartsmaat. De bachata is te herkennen door de relatief hoge gitaarmuziek en de nadruk op de vierde tel. Vaak is dat een typisch scherp geluid.
Zoals de meeste latin muziek, wordt op de bachata veel gedanst. Het is dan ook een aparte dansstijl. Op de duidelijke vierde tel wordt dan een hupje gemaakt.

Het in het westen bekendste bachata plaatje

wat is Amargue?

De bachata is ontstaan op de Dominicaanse Republiek en komt voort uit de muziekstijl amargue dat uit de vroege twintigste eeuw komt. De muziek wordt gekarakteriseerd door de akoestische gitaar, de Bongó en Maracas. De betekenis van Amargue is bitterheid, wat je terug hoort in stemgebruik en teksten. De muziek gaat dan ook vaak over tragische liefdes / gebeurtenissen. Het is de Dominicaanse variant van de smartlap.

De amarque komt van het platteland en werd met de verstedelijking ook bekender in de steden. In de steden werd het veel gespeeld in het nachtleven: in de taverna’s en de bordelen. De muziekstijl had daarmee een dubieuze naam, maar de amarque werd onder de armere bevolking steeds populairder.
De teksten verschoven dan ook meer naar zaken die zich in de taverna’s en bordelen afspeelden: drank, vrouwen, seks, gevechten en de slechte positie van de arme (ex-plattelands) bevolking. Dit zorgde ervoor dat de amargue allerminst populair bleef bij de rijkere bevolking. De populariteit bij de arme bevolking nam daarentegen toe.

Wat is Bachata?

De bachata is eigenlijk een modernere versie van de amarque. In de jaren negentig van de vorige eeuw maakte de muziek op de Dominicaanse republiek een verandering door. De muziek werd moderner; andere teksten, elektrische gitaren in plaats van de akoustische gitaren en de muziek werd beïnvloed door andere muziekstromen als hiphop en de R&B. Op deze wijze werd een veel groter publiek getrokken, waardoor de muziek meer mainstream op de Dominicaanse republiek werd en het zijn dubieuze reputatie van zich afschudde.

De betekenis van Bachata is “een (ongeorganiseerd) feestje of feestgedruis”. De betekenis is de duidelijkste overgang tussen amarque en bachata, maar aangezien in de platen vreugde en melancholie samengaan is de overgang van amarque naar bachata niet zo duidelijk weer te geven als uit de tekst lijkt. Sommigen vinden het beiden dezelfde muziekstijl met twee verschillende benamingen waarbij momenteel de benaming bachata wint.

Het eerste bachata plaatje