Wat is Folk / Wereldmuziek / Volksmuziek / Traditionele muziek?

De muziekstijl die bekend staat als Folk is niet één muziekstijl. Folk is traditionele muziek / volksmuziek. Muziek dat van generatie op generatie wordt overgedragen en dus vaak geen “componist” kent. Tijdenlang is hiervan ook geen bladmuziek bewaard gebleven.
Doordat het van generatie op generatie werd overgedragen is de muziek onderhevig geweest aan allerlei invloeden. Elke generatie bracht weer wat in en haalde er waarschijnlijk ook weer wat uit.
Dit gezegd hebbende, Folkmuziek wordt meestal geassocieerd met de traditionele muziek uit engelstalig (westerse) landen. Dat wil zeggen Noord-Amerika en Engeland. Bij overige Folk wordt vaak het land erbij benoemd: bijv. Ierse Folk, Schotse Folk, Keltische Folk
De volksmuziek uit de rest wordt dan vaak weer aangeduid als wereldmuziek.

Folk muziek herkennen

Folk muziek is meestal een korte muziekstuk. Het bestaat uit een instrumentaal gedeelte en vaak ook een zanggedeelte. De muziek kent verscheidene herhalingen van beiden, waarbij soms (kleine) variaties worden gebruikt (ook wel eens tune-family genoemd).
Ze bestaan uit zuiver instrumentale muziek om op te dansen of meer als achtergrondmuziek of als gezongen muziek. Bij gezongen muziek kunnen alle onderwerpen aan de orde komen die in een leven naar voren komen (liefde, vreugde verdriet etc.)

Folk revival

In het midden van de 20-ste eeuw ondervond de folk een opleving, dat ook wel bekend staat als de Folk revival. Jongere muzikanten omarmden de folk en gaven er onder invloed van de toen huidige muziekstijlen hun eigen invulling aan. Zo kreeg je dus varianten op folk als: folk rock, folk metal, electric folk waarbij ook modernere muziekinstrumenten werden gebruikt.

Muziekinstrumenten Folk / wereldmuziek

Aangezien dit genre erg lang teruggaat worden over het algemeen de traditionele muziekinstrumenten gebruikt die nu nog gebruikt worden. Daarentegen wordt tegenwoordig ook meer en meer de oude muziekinstrumenten in ere hersteld bij Folk zoals bijvoorbeeld de draailier.