Wat is hiphop? Wat is rappen?

Hiphop is zowel een muziekgenre als een subcultuur. De hiphop-muziek is slechts één uitingsvorm van de hiphop. Drie andere belangrijke uitingsvormen zijn graffiti en breakdancen en de dj.
De teksten bij hiphop worden gebruikelijk gerapt in plaats van gezongen. Bij rappen worden de teksten voorgedragen / voorgelezen op een (zeer) snelle en ook ritmische wijze.
De uitvoerende artiest wordt rapper genoemd. Vaak laat een rapper zijn artiestennaam vooraf gaan door de letters MC hetgeen staat voor Master of Ceremonies.

Geschiedenis Hiphop

Hiphop begon in de Verenigde Staten, in de armere wijken van New York City als een straatcultuur voor jongeren.
Hoewel de armere wijken oververtegenwoordigd waren door de Afro-Amerikaanse bevolking was de hiphop niet alleen een zwarte aangelegenheid, al verschillen de meningen daarover wel eens. Ook andere minderheden die woonachtig waren in de armere wijken deden mee aan de hiphop cultuur. Dat komt met name doordat hiphop meer een jongerencultuur is.
Wat wel overeenkomt met de “zwarte muziek” is dat de teksten maatschappijkritisch en / of gaan over het (harde) leven van de uitvoerende artiest. Dit geldt overigens niet voor de allereerste hiphopmuziek, die ging over feesten, waaruit de hiphopmuziek ook is ontstaan.

De wijk The Bronx in New York verpauperd in de jaren zestig zo snel, dat het een arme wijk is in de jaren 70. Dat komt onder andere tot uiting in het aanbod van muziek. De bevolking heeft vaak weinig geld en gaat dus niet naar de clubs toe.
De muziek wordt dan naar de straat gebracht in block parties (wijkfeesten), middels hun eigen (mobiele) sound systems. Dit is de motor geweest voor de Hiphop, want hier ontstonden de dj’s zoals we ze nu kennen.
In eerste instantie werden er plaatjes gedraaid, maar al snel werden de stiltes tussen de verschillende plaatjes “opgevangen” met een eigen beat door de dj, zodat er geen stilte meer was. Deze techniek wordt de Merry Go-Round (draaimolen) genoemd en de vinding ervan is toegeschreven aan DJ Kool Herc.

Dit evolueerde door meer ingrepen van de dj op de bestaande muziek, zodat je op een gegeven moment kunt spreken van een nieuw nummer. Die extra ingrediënten van de dj zijn bijvoorbeeld het scratchen (de plaat op de draaitafel met de hand tegen de naald in bewegen hetgeen een duidelijk herkenbare schrapend geluid geeft – toegeschreven aan DJ Grand Wizard Theodore), beats, sampling (een kort stukje bestaand audio gebruiken in de muziek), bass-lines en een stuk later het rappen.

Rappen

Hoewel het rappen al langer bestaat, wordt de doorbraak van de rap de plaat. ‘Rapper’s Delight’ van The Sugarhill Gang in 1979.

Qua muziekinvloeden heeft hiphop verscheidene invloeden ondergaan, hetgeen ook logisch is als je eerst gebruik maakte van bestaande muziek. In het begin waren het met name soul en funk die gedraaid werden tijdens de block parties.
Voor het aan elkaar mixen van de plaatjes is DJ Kool Herc van grote invloed is geweest op de ontwikkeling van de hiphop. Hij gebruikte hiervoor graag instrumentale stukken van de funk– en latinplaten voor zijn beats. DJs isoleerden de percussies uit de populaire plaatjes. Deze techniek komt voort uit de dub muziek. Deze percussies werden verlengd en gebruikt in de nieuwe muziek.

Het rappen komt voort uit Afrikaanse muziekinvloeden.
Een gebruikelijk onderdeel van het rappen is iemand dissen. Dissen is publiekelijk je disrespect (herkomst term dissen) uiten in een rap.

Dissen is prachtig weergegeven in de rap film 8 miles van en met Eminem. Hier zijn de rapbattles op een rijtje gezet

Invloed hiphop

Hiphop ontwikkelt zich op verschillende vlakken.

  • Zoals al geschreven was hiphop een straatcultuur. Een volgende stap was dat hiphop weer van de straat naar de studio gebracht werkd. Afrika Bambaataa brengt in 1982 ‘Planet Rock’ uit, waarvoor hij een sample gebruikt uit het nummer ‘Trance Europe Express’ van de Duitse elektronica-pioniers Kraftwerk. Dit is wat we electro rap noemen.
  • Rappers als LL Cool J, Run DMC en Beastie Boys combineren hiphop met rock; raprock
  • Hip House een combinatie van House-muziek met hip hop.
  • Ook in Nederland ontwikkelt de hiphop zich snel vanaf de jaren tachtig. Dit wordt de Nederhop genoemd. Eerste bekende Nederlandse hiphopgroep is Osdorp Posse

Wordt zelf een dj!

Muziekbladen