Wat is funk?

Funk is dansmuziek dat ontstaan is uit de soul en rhytm and blues van de jaren zestig van de vorige eeuw. De muziek heeft een prominente plaats voor bas en drums die zorgen voor een midtempo-dansmuziek.

Ontstaan funk

Funk ontstaat in het Verenigde Staten van de jaren zestig, als in de grote steden soul en rhythm & blues samengaan tot een nieuwe, energieke vorm van dansmuziek. De drum en bas werken opzwepend. Hier komt de term waarschijnlijk ook om de hoek kijken. Funk is een sexuele term en deze muziek werd als sexy beschouwd. Funk stond daarmee eerst ook wat lager op de sociale ladder.
Funk begint als zwarte muziek met teksten die de zwarte vaak arme bevolking aanspreekt, maar dat veranderd dan spoedig.
Funk heeft duidelijke sporen nagelaten in de rap-muziek.

Herkennen funkmuziek

De funk is goed te herkennen door de zogenaamde groove. De term groove komt uit de tijd van de platenspeler, waarbij de muziek tot stand kwam doordat een naald door een groef (groove) liep.Groove staat dan voor het gevoel van een voortstuwende ritmische beat of tune als een voortdurende herhaald patroon (staccato). De noten van het ritme worden niet precies op de juiste tel gespeeld, waardoor het ritme als levendiger wordt ervaren, hetgeen schijnt uit te nodigen op de muziek te dansen. De groove wordt gecreëerd door de interactie van ritmesecties bij een band (zoals drums, hy-hatt, elektrische bas en contrabas , gitaar en keyboards).
De nadruk van de muziek zelf ligt meer op ritme dan op melodie of harmonie. De eerste noot wordt extra benadrukt door de bas. In de melodiesectie wordt op de groove het ritme van de melodie geëxtrapoleerd.

Gebruikte instrumenten Funk

  • De baslijn: de bas, de drums (gedeeltelijk),
  • de metrumlaag: de drums (gedeeltelijk), de piano (gedeeltelijk)
  • de melodielaag: de piano (gedeeltelijk), de blazers

Funk dansstijl

De bewegingen die gemaakt worden bij het dansen op funk zijn vaak kort, krachtig en snel waardoor deze dansstijl heel dynamisch is.
Funk is zoals gezegd dansmuziek en in dit artikel staat dat beter uitgelegd waarom dat zo is, dan dat ik het je kan navertellen.
Verklaring gevonden waarom we op funk wel moeten dansen”