Wat is celtic / keltische muziek / keltische folk ?

Ketische muziek / keltische folk / celtic bestaat niet als zodanig.
Het is een vergaarpot van verschillende muzikale genres en stijlen van de traditionele zang- en instrumentale speelwijze uit die landen en regio’s, waar een Keltische taal gesproken wordt / werd. We hebben het dan hoofdzakelijk over de traditionele muziek uit Ierland, Schotland, Wales Eiland Man, Cornwall, (Basse-)Bretagne en het noordwestelijke deel van Spanje: Galicië en Asturië.
Keltische muziek is dus een hedendaagse term, die weinig van doen heeft met de Kelten, maar dus meer met de streekmuziek en commercie. Dat valt nog beter op als je kijkt naar de gebruikte muziekinstrumenten; elektrische muziekinstrumenten zijn natuurlijk niet traditioneel te noemen.

Platenmaatschappijen, muziektijdschriften, recensenten hebben vele muzieksoorten bij elkaar gevoegd vanuit commercieel oogpunt. Zo valt mystieke muziek, new age-muziek, fantasy, middeleeuwen en de muziek van de “Keltische” streken allemaal onder celtic.
Muziek waaraan rustgevende eigenschappen als meditatief, verheffend en mystiek worden toegedicht, vallen dan ook onder Keltische muziek, Denk daarbij aan middeleeuwse muziek, mystieke muziek, esoterische, muziek bij fantasy-films (met name de Tolkien verfilming Lord of the Rings), en New Age.

Ontstaan Keltische muziek

in de 18-de eeuw vond er een opleving van het Keltische cultuurgoed plaats genaamd Celtic Revival. Het was een geromantiseerde beweging waarbij de oude Keltische cultuur vermengd werd met eigentijdse elementen. Dit vond overigens niet in alle streken plaats waar van oudsher de Kelten woonden.
De eerste belangrijke recente opleving was die van de Ierse muziek (of Ierse ‘folk-revival’). Deze vond plaats in de periode rond de 60-er/70-er jaren van de 20e eeuw eeuw.

In de jaren 1990 kreeg de populariteit van de Ierse en Schotse muziek een impuls door de grote tapdance shows van Riverdance en Lord of the Dance.
Een grote wegbereider voor de hedendaagse interesse in keltische muziek is verrassend genoeg Tolkien. Zowel zijn fantasyboeken, alsook de verfilmingen van zijn boeken bevatten veel Keltische elementen. De Lord of the Rings filmtrilogie werd enorm gepromoot en gehypet. Hierdoor werden de elementen van Lord of the Rings (fantasy, beetje middeleeuws, mystiek) opeens ook onder het kopje van keltisch geschaard.

Gebruikte muziekinstrumenten

Bij Keltische muziek gaat de voorkeur over het algemeen uit naar “traditionele muziekinstrumenten”. Zoals al beschreven hierboven worden er ook eigentijdse muziekinstrumenten gebruikt, een beetje afhankelijk van welke werkelijke muziekstroming het is.

harp
bodran
fluit
doedelzak
viool (fiddle – soort viool)
hornpipe
draailier
accordeon
gitaar
trekharmonica
Bodhráns