Wat is dub / remix? Lees meer over deze en meer muziekstijlen!

Dub is een Jamaicaanse muziekstijl dat is voortgekomen uit de reggae en ska. Bij dub zijn er aan de reaggea -/ ska muziek electronische effecten toegevoegd als galm en echo.
De term is afkomstig van het engelse woord “dubbing” hetgeen vrij vertaald nasynchronisatie betekent. In de vroege jaren van de film werd de stomme film op een gegeven moment vervangen door films met sprekende acteurs. Dit wierp een aantal problemen op; mensen die de taal niet kenden, cultuurbescherming tegen anderstalige invloeden, slechte geluidskwaliteit of een voice-over. Geluiden werden technisch vervangen, verbetert, er werden geluiden weggehaald of juist toegevoegd. Dat alles heette dubbing.

Geschiedenis dub

Voor de komst van de cd had je de lp, beter gezegd de single. Deze had een A-kant (de commerciële kant) en de b kant (je draaide het letterlijk om).

Zoals je wellicht hebt gelezen bij disco werden er in uitgaansgelegenheden steeds vaker plaatjes gedraaid in plaats van dat er live-muziek ten gehore werd gebracht. Deze plaatjes werden en worden gedraaid door dj’s (disc jockeys). De dj’s merken in de jaren zestig van de vorige eeuw dat het publiek de teksten meezingen.
De dj’s springen hierop in wat de dj’s doet ontwikkelen van simpele plaatjesdraaiers tot de dj’s die we tegenwoordig kennen als remixers of als creatieve muziekbeoefenaars die hun eigen muziek produceren. Het begint met het weghalen van de teksten uit de muziek zodat er geïmproviseerd kan worden op de oorspronkelijke tekst. Later werden er studio-effecten ingebracht als echo en galm. Ook kwam er vaak een duidelijker ritme cq wordt de ritme sterker benadrukt in de plaat. Deze “dubs” werden vaak op de B-kant gezet van de single. Begin 70-er jaren was de dub zo populair in Jamaica dat een plaat een succes kon worden door de artiest op de A-kant, maar ook door de dj die dubte op de B-kant (onafhankelijk van de artiest op de A-kant).

Invloed dub

De dub ontwikkelde zich verder door qua technieken, creativiteit en werd het ook toegepast op andere muziekstijlen. Zo ontstond de remix. Dit maakt dat tegenwoordig een remix ook vaak (maar dus oorspronkelijk onjuist) wordt aangeduid als dub.
Zoals je al kunt opmaken uit bovenstaande tekst heeft de dub een enorme invloed gehad op de muziek. Dit kun je tweeledig zien.

    Ten eerste kon je onvolkomenheden uit de muziek halen, je kon de muziekkwaliteit verbeteren of je kon iets net beter benadrukken. Oftewel de technische kant van de muziek heeft veel te danken aan de dub.
  • Ten tweede de creatieve kant. Er werden verscheidene studiotechnieken bedacht, waarmee je geluid / muziek kunt toevoegen. Dit is in vele muziekgenres terug te vinden bijv. hiphop, new wave, techno en uiteraard de remixes.