Disco: muziekstijl of dansstijl?

Soms wordt disco gebruikt als dansstijl, soms als muziekstijl. De vraag welke het van beide is, is dan ook een vraag die vaker gesteld word. Welnu, disco is eigenlijk zowel een muziekstijl als een dansstijl.
Waar komt dan die verwarring vandaan? Die komt uit de ontstaanswijze van disco voort.

Discotheek

Discotheek is een samenvoeging van de twee Griekse woorden “discos” (vert. plaat) en “tithenai” (vert. leggen), oftewel minder goed vertaald “plaatjes draaien”. Dit is exact wat dansgelegenheid La Discothèque in Parijs deed in een tijd waarbij uitgaansgelegenheden live muziek hadden. La Discothéque was een uitgaansgelegenheid die door het verzet werd uitgebaat ten tijde van de tweede wereldoorlog. Er werd muziek gedraaid die niet toegestaan was tijdens de oorlog; jazz en bebop.
Disco verspreidde zich langzaam over de wereld, totdat het ook in New York kwam en daar een groeispurt veroorzaakte.
Vooral de film Saterday Night Fever heeft disco gehypet en heeft van John Travolta een ster gemaakt, die overigens later eerst veel aan glans heeft ingeboet tot pulp fiction.

Ontwikkeling Disco

Hoewel disco zich pas in de loop der jaren ontwikkelde tot zoals wij het nu kennen, is er wel een duidelijke datum te noemen wanneer de term “disco” zijn intrede deed, namelijk 13 september 1973 in het artikel “Discotheque Rock ’72: Paaaaarty!” van het magazine Rolling Stone.
Discomuziek heeft invloeden van funk-, soul- en salsamuziek. Doordat de plaatjes in discotheken gebruikt werden om op te dansen, wordt de muziek die in de disco gedraaid wordt ritmisch duidelijker en dus ook minder complex. Disco muziek was speciaal gericht op het dansbaar zijn voor de bezoekers van een discotheek. De plaatjes die voor de discotheken gemaakt werden, werden later ook op de radio gedraaid. Vanaf dan zie je dat mainstream en disco mengen en de grenzen vervagen.
Een leuk weetje. Mede door de invloed van radio op discomuziek duurden de plaatjes zo’n 3 à 4 minuten. Op de singles – muziekdragers – kon wel wat meer muziek kwijt dan 4 minuten, dus het was een radiokwestie dat daar niet graag plaatjes gedraaid werden die langer duurden dan die 3 a 4 minuten. Een beetje kort zo vonden verscheidene dj’s die vervolgens plaatjes aan elkaar gingen mixen; de remix.
Disco muziek wordt in de jaren ’70 steeds elektronischer en valt in de beginjaren ’80 uiteen in een aantal substijlen waaronder House.

Dansstijl disco

Disco als dansstijl is een uiterst vrije dansvorm. Het opvallendste verschil met voorgaande dansvormen is dat het een individuele dansvorm is, waarbij geen contact is met de andere danser(s).
De televisieshow Soul Train (1971 en 1993) zond disco-muziek uit waarbij amateurdansers optraden in hun opvallende club outfits. Disco had mede daardoor invloed op de mode.
Disco dansen en discomuziek versterkten elkaar qua vrije uitingsvorm. Disco heeft dan ook veel invloed gehad op de muziek en dans nadien. Zozeer zelfs dat de term disco vaak ten onrechte wordt gebruikt voor latere vormen van muziek en dans.

Disco muziek herkennen

Discomuziek heeft een duidelijke vierkwartsmaat waarbij de tellen even lang zijn. De muziek wordt gekenmerkt door minder afwisselende beat. Naast de klassieke muziekinstrumenten als gitaar, bas, piano en drums is er ook veel ruimte voor elektronische instrumenten als keyboard, drumcomputer en de synthesizer.