Wat is acid?

Acid is de verzamelnaam voor de elektronische muziekstromen uit de jaren ’80.
Het wordt opgesplitst in de muziekstromingen Acid House, Acid Rock en Acid Jazz, waarbij Acid House het bekendst is.
Waar de term vandaan komt is een beetje onduidelijk. Er gaan drie verhalen de ronde. De waarheid zal ergens in het midden liggen en ieder zal zo zijn voorkeur hebben voor één van de mogelijkheden. Op volgorde van waarschijnlijkheid zijn dat:

  • Een beschrijving van het geluid; een “acerbic sound”. Het geluid van Acid kenmerkt zich door een zuigend, borrelend, pruttelend geluid voortgebracht en vervormd door een Roland 303 synthesizer.
  • De uitvinding van Acid House wordt toegeschreven aan de groep Phuture. Die hebben in 1985 een maxi-single uitgebracht met op de A-kant (een langspeelplaat heeft in tegenstelling tot een CD twee kanten met muziek, je moet de LP letterlijk omdraaien) het nummer Acid Tracks en op de B-kant het nummer “Your Only Friend” (deze is later ook uitgebracht door de gabbers Flamman & Abraxas). Er wordt betwist of dit de eerste Acid plaat is, het is in ieder geval met terugwerkende kracht dé start van Acid House geweest.
  • D-Lysergic Acid Diethylamide-25 oftewel; LSD! Deze uitleg wordt versterkt doordat deze muziek goed schijnt samen te gaan met een LSD-trip.

Acid House

Acid House heeft op zich niet lang bestaan als zodanig. Eind jaren tachtig was de hausse voorbij. De invloed van Acid House is echter enorm groot gebleken in de muziek. Elementen vind je noch steeds terug in hedendaagse muziek. Bijvoorbeeld in popmuziek, maar vooral ook in trance, dance en lounge.

De reeds bestaande smiley (Nederlands (destijds): lachebekje) werd in het symbool voor de acid housesubcultuur. De smiley kreeg in de tijd van felle kleuren een gele kleur mee.

Acid Rock

Acid rock wordt gezien als een subgenre van de psychedelische rock, dat gekenmerkt wordt door lange instrumentale solo’s, weinig tot geen teksten en improvisatie. Dit duidt natuurlijk ook wat meer op uitleg drie van de term Acid.

Acid Jazz / Groove Jazz

Acid jazz wordt ook wel Groove jazz genoemd. Deze muziekstijl combineert jazz met soul, funk, disco, house, R & B en hiphop.
Aangezien jazz een op improvisatie gebaseerde muziekstijl is en dat dat soms wat moeilijk samengaat met de “computermatige” acid-stroming, heeft acid jazz vaak slechts vaag nog iets weg van de originele jazzmuziek.

Eén van de beweegredenen achter acid jazz / groove jazz is het idee de jazz terug te brengen naar waar hij ontstond, in de danszalen.

Maak zelf je muziek op je pc! Leer beats maken met je eigen homestudio-software