Wat is country western / country / western?

Countrymuziek is de verzamelnaam voor verschillende muziekstijlen van Amerikaanse muziek, die ontstaan is op het platteland (vandaar country) in het zuid-oostelijke deel van de Verenigde Staten. Daar woonden veel mensen met voorouders uit Schotland en Ierland, die de volksmuziek van hun thuislanden meebrachten. Langzamerhand ontstond daar door de verschillende culturele invloeden een eigen Amerikaanse stijl die de voorloper is van wat wij nu Country and Western noemen.
De muziek werd gemaakt om te ontspannen en om op te dansen. Er werd vaak bij gezongen, maar zelden door solisten. Bij country wordt er daarentegen wel gesoleerd.

De eerste country-plaat wordt toegeschreven aan Jimmie Rodgers, de Father of Country Music. De plaat van Rodgers bevatte een sentimentele ballad, The Soldier’s Sweetheart. De combi van Amerikaans volksmuziek met een ballad zijn de ingrediënten voor country-muziek.

Invloed radio en bioscoop/tv op country and western

De plaat van Rodgers had onmiddellijk veel succes, zodat er meer opnames volgden en dus werden er datzelfde jaar nog meer opnamen gemaakt, waaronder de eerste van (uiteindelijk) een serie van 13. Bijna tegelijkertijd werden er door een andere groep, de ,a title=”De Cartner Family, één van de grondleggers van de country en western” href=”https://nl.wikipedia.org/wiki/Carter_Family”target=”_blank”>Carter Family, ook nummers opgenomen. Ook die groep kan als start gezien kunnen worden van de country-muziek.

Dat gezegd hebbende, was niet zozeer de groep of de persoon hetgeen deze muziek zo groot maakte maar vooral de opkomst van de radio. Belangrijkste radiostation in dezen was WSM(We Shield Millions) te Nashville. WSM was een radio station dat was opgericht door een verzekeringsmaatschappij (National Life & Accident Insurande Company) en begon in 1925 met uitzenden. Bekendste programma is Grand Ole Opry, dat van grote betekenis is geweest voor de countrymuziek.
Het radiostation tezamen met het programma Grand Ole Opry maakte en maakt dat Nashville het centrum van de countrymuziek is. Pas later zou de muziek Country of “Country & Western” worden genoemd.

Daar waar dus country een eerste groeispurt maakte door de radio, maakte hij door de western-films een tweede groeispurt door. Doordat in de Westerns country-muziek gespeeld werd, werd de muziek ook bekender. De belangrijkste vertegenwoordigers van deze western-muziek waren Roy Rogers, Gene Autry en The Sons Of The Pioneers.
Roy Rogers was country-muzikant (lid van de band Sons Of The Pioneers) en werd een bekende filmster in westerns.

Ook Gene Autry was een filmster. Hij speelde een zingende cowboy. Hij noemde zich “Oklahoma’s Singing Cowboy” en zong in de stijl van Jimmie Rodgers.
Sindsdien hebben we het eigenlijk niet over country of western maar over country and western muziek

Gebruikte muziekinstrumenten Country and western

Vaak wordt de tekst gezongen met in aantal niet veel instrumenten ter begeleiding. De meest gebruikte muziekinstrumenten zijn, traditioneel steelgitaar, viool en akoestische gitaar en tegenwoordig zijn daar ook de elektrische gitaar en drums bij.