Wat is Dixieland / New Orleans Jazz / classic jazz / traditional jazz?

Dixieland is ontstaan in de New Orleans. Het is ook bekend onder de naam New Orleans Jazz. Dixieland is een variant van jazzmuziek. De naam dankt het aan de benaming voor de zuidelijke staten tijdens de Amerikaanse burgeroorlog; Dixie Land. Deze naam komt dan weer van het Franse woord voor 10 (dix) dat op een privaat uitgegeven bankbiljet van 10 dollar stond dat in die tijd gebruikt werd in de zuidelijke staten.

Geschiedenis Dixieland

Dixieland ontstond net als jazz door de zwarte bevolking van New Orleans, onder invloed van muziekstijlen als ragtime en blues. Echter, daar waar jazz zich ontwikkelde tot een muziekstijl dat het hebben moet van improvisatie, is dixieland wel gestructureerd.
Doordat dixieland wel gestructureerd was, was deze muzieksoort ook aanvaardbaar voor het blanke publiek, die de ongestructureerde vorm associeerde met losse zeden en een lage sociale status.
De term dixieland wordt internationaal dan ook niet altijd als positief ervaren. In de VS wordt dan ook wel de termen classic jazz of traditional jazz gebruikt
Verrassend genoeg werd dixieland bekend en populair door een groep muzikanten die de band “Original Dixieland Jass Band” oprichtte in 1917. Hiermee werd de term “jass” geïntroduceerd dat we nu dus kennen als “jazz”.
Dixieland was tijdens de roaring twenties populair, waarna het langzaamaan overging naar swing-jazz.

Invloeden Dixieland

Dixieland heeft invloed gehad op de ontwikkeling van andere muziekstijlen als het al genoemde swingjazz, rhythm & blues en rock & roll.
Ook daarbuiten heeft het invloed gehad bij de brassbands (“koperblazerbands”) die zich in de loop der tijd gevormd hebben.

Dixieland herkennen

Dixieland is te herkennen aan enerzijds de gebruikte muziekinstrumenten (zie verder) en anderszijds door de muziek zelf. Dixieland wordt gespeeld in vierkwartsmaat.
Net als bij jazz is er sprake van improvisatie, het verschil is echter dat deze bij dixieland minder vrij is. Daar waar bij jazz de verschillende instrumenten los van elkaar kunnen improviseren doet bij dixieland dat gehele groepen muziekinstrumenten zoals bijvoorbeeld de koperblazers (meestal samen met de klarinet).

Muziekinstrumenten dixieland

Dankzij de invloed van de muziekkorpsentraditie van New Orleans was een hoofdrol weggelegd voor de koperblazers.
In een traditioneel dixielandorkest is sprake van een front line en een ritmesectie. De melodie wordt door een trompet gespeeld wordt, vaak ondersteunt door een klarinet en trombone. De ritmesectie bestaat uit een combinatie van drums, bas, gitaar, banjo of piano.
Hierbij spelen banjo, piano en slagwerk meestal alle vier tellen van de maat, terwijl de basinstrumenten, afwisselend twee of vier tellen in de maat spelen.

Muziekbladen, muziek, muziekboeken