slide

Wat is een slide

Door te spelen met een slide kun je je gitaar anders laten klinken. De slide is een buisje dat je over een van de vingers schuift. Dat kan een buis zijn van een willekeurig hard en glad materiaal dat geluid laat resoneren, meestal is de slide echter van metaal of glas. De verschillende materialen geven echter wel een subtiel verschil in het aanhouden van het geluid, het timbre en de luidheid ervan. Ben je al gevorderd met de slide, probeer het verschil dan vooral uit tussen de verschillende slides.
Mede door het glijden van de slide over de snaren en door de vorm wordt de slide ook wel bottleneck (flessenhals) genoemd. De slide kun je zowel voor elektrische als akoestische gitaren gebruiken.

De techniek van gitaarspelen met slide is het schuiven van een object langs de snaren om op die wijze een “glissando” te maken. Met een glissando glij je als het ware van de ene noot naar de andere noot, vandaar ook de term slide.
Door het glijden van de noten krijg je een zangerige klank uit je gitaar met diepere vibraties die de muziek emotioneler / expressiever maakt. Deze techniek wordt dan ook vaak gebruikt in de bluesmuziek.

Duidelijk te zien en te horen; de slide bij Chris Rea

De slide is al behoorlijk oud. De specifieke oorsprong is niet te achterhalen. Zowel in de vroeg Afrikaanse culturen zijn er primitieve vormen gevonden van de slide (diddley bow) voor snaarinstrumenten alsook voor de steel gitaar uit Hawaii. De benaming steel gitaar komt dan ook voort uit die slide die van metaal was en steel genoemd werd.
In de beginjaren van de twintigste eeuw werd de slide populairder onder met name blues gitaristen.

De eerste opname met een slide was uit 1923 en de performer was Sylvester Weaver.

Het gitaar spelen met een slide vergt echter wel enige oefening. Zowel qua techniek an sich als de houding van het gitaarspelen, die als klassiek te kwalificeren is.

Leer gitaar spelen